eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a minisztériumban 2020. június 11-én. Az eseményen a Szobi Italgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pandan Műanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. és a GLB Alkatrészgyártó és Szerelőipari Vállalkozási Kft. vezetői vették át a dokumentumot.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter: mielőbb újra kell indítani a magyar-kínai gazdasági együttműködést

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kínai útjáról beszámolva elmondta, a magyar gazdaság szempontjából rendkívüli jelentőséggel bíró high-tech kínai vállalati beruházások Magyarországon

Mielőbb újra kell indítani a magyar-kínai gazdasági együttműködést, erre mindkét oldalon megvan a politikai szándék - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn online sajtótájékoztatón, kínai útjáról beszámolva. A látogatás jelentőségét jól mutatja, hogy a külügyminiszterek között

az eredetileg fél órára tervezett négyszemközti megbeszélés több mint másfél órára nyúlt,

amely után még egy plenáris tárgyalás is következett.

A két miniszter sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és Kína nagy jelentőséget tulajdonít együttműködésüknek. A külügyminiszter köszönetet mondott a kínai kormánynak a koronavírus-járvány ideje alatt tanúsított együttműködésért. Kínából 185 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra, a több mint 90 millió maszk, 40 millió védőruha és 800 ezer gyógyszer szükséges volt ahhoz, hogy sikeres lehessen a világjárvány első hullámával szembeni védekezés - idézte fel.

Hangsúlyozta: a mostani megbeszélés fő témája az volt, hogy milyen menetrend szerint indítsák újra Kína és Magyarország gazdasági együttműködését. Mára Kína vált a magyar gazdaság második legjelentősebb importforrásává, a kínai vállalatok pedig több mint ötmilliárd dollár értékben hajtottak végre beruházásokat eddig Magyarországon, így a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából fontos, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés minél gyorsabban visszatérjen a régi lendületéhez - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar-kínai gazdasági együttműködés újraindításához szükséges politikai akarat mindkét oldalon megvan, ezért most egy világos menetrendet vázoltak fel ehhez. Kifejtette: megállapodtak, hogy

tovább szélesítik a pénzügyi együttműködést, a Magyar Nemzeti Bank és a kínai központi bank között korábban már létrejött egy megállapodás a devizacseréről,

ennek bővítésére megvan a szándék mindkét oldalon. Mindez, a mostani bizonytalan helyzetben, a pénzügyi stabilitás javításához nagymértékben hozzájárulhat - vélekedett. Megjegyezte: a négy legnagyobb kínai bank közül három már működik Magyarországon, illetve készíti elő a működését, hozzájuk csatlakozik a kínai fejlesztési bank, amely hamarosan képviseletet nyit Budapesten. A tárcavezető kitért rá: folytatódnak a magyar gazdaság szempontjából rendkívüli jelentőséggel bíró high-tech kínai vállalati beruházások Magyarországon. A Wanhua vegyipari vállalat a következő öt évben 300 milliárd forintnyi beruházást hajt végre Magyarországon - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy megállapodtak a világ egyik vezető számítógépgyártó vállalatával, hogy az első európai közvetlen termelő egységét Magyarországon hozza létre. Emellett folytatják az egyeztetéseket az elektromos autóipar legnagyobb kínai cégeivel további magyarországi beruházásokról - mondta.

Szijjártó Péter közölte:

újabb élelmiszeripari exportengedélyeket kapnak, így hamarosan lehetséges lesz a magyar marha- és bárányhús exportja Kínába.

Egyeztetnek továbbá a korábban elrendelt baromfihús-exportkorlátozások feloldásáról is - mondta. Közölte: megkezdték a munkálatokat a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizálására, és újraindult a vasúti teherszállítás Csungking és Budapest között. Wang Yi kínai külügyminiszter kiemelte: magyar kollégája az első európai külügyminiszter, aki látogatást tesz Kínában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet után. A látogatásnak nagy jelentősége van az együttműködés helyreállítása szempontjából - vélekedett. Azt mondta: Kína és Magyarország fontos partnernek tekinti egymást és elkötelezettek az együttműködés erősítése, kiszélesítése, a kölcsönösen előnyös kooperáció építése mellett.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×